logojwpott  

jurry pott

 

 

HV 2302 Haagse koffiepunt.002

Haagse Koffiepunten

 

De volgende namen van lekkernijen zijn slechts een kleine greep uit het enorme assortiment gebak dat we voerden. Naast de heerlijke Kozakken – een plak van een opgerold stukje getrempeerd kapsel met crèmevulling en voorzien van een rand van marsepein met aan weerszijden bestreken met chocolade - en Oublies – op een fondje van Harde Wenerdeeg werd in een puntvorm een mocca crèmevulling aangebracht en daarna gedompeld in chocola, bovenop kwam een amandel – waren er de bekende Haagse koffiepunten.Natuurlijk zijn er in een banketbakkerij altijd wel gebroken koekjes, stukjes kapsel die overblijven, restjes als de bakplaten schoongemaakt worden, en zo nog veel meer, al die ingrediënten werden in een apart bakje gedaan en als er genoeg voorraad was, dan werden er koffiepunten van gemaakt. Daartoe werd alles uit het bakje door een machine gedaan, geplet en met water tot een kneedbare vulling gemaakt, die in een taartvorm werd aangebracht op een bodem van Harde Wenerdeeg. Daarop kwam van dezelfde deegsoort ook weer een fond.Dan ging de taarten in de oven, na het bakken werden ze uit de taartvormen gedaan en de bovenkant werd voorzien van een fondantlaag. Dan werden ze in twaalf taartpunten gesneden.

De Haagse koffiepunten waren niet echt duur, immers de grondstoffen en verdere materiaalkosten waren bijna nihil, en dat was zeker de reden dat ze gretig aftrek, je mag zelfs zeggen, zeer gretig aftrek vonden.

Er was niet tegen te bakken.

Het vreemde was, dat klanten, die niet zo ruim bij kas zaten, eigenlijk geen Haagse Koffiepunten aten, ze kozen meer voor allerlei slagroomgebak en tompoucen, Je moest achteraf dan wel heel wat keren met een rekening langs de deur. Nee, de clientèle voor de Haagse Koffiepunten bestond uit mensen die tot de beter gesitueerden in onze plaats behoorden.

Toen eens op een dag een keurige mevrouw naar Haagse Koffiepunten vroeg, bedacht mijn moeder dat die er niet waren. Op niveau wilde ze dit uitleggen aan de klant en sprak daarbij de voor ons historisch geworden woorden: “ Nee mevrouw, aan Haagse Koffiepunten kan ik u niet helpen,, de grondstoffen zijn jammergenoeg nog niet aangekomen!’ Dat klonk heel duur, maar het was wel waar, het bakje was nog lang niet vol, de grondstoffen moesten nog komen. Het voorval is heel wat keren in gesprekken gepasseerd aan tafel bij ons thuis.

“ Nee mevrouw, aan Haagse Koffiepunten kan ik u niet helpen, de grondstoffen zijn jammergenoeg nog niet aangekomen!’